Guide för att undvika bedrägerier

Var alltid uppmärksam på att det är en legitim hemsida du bokar tid och betalar på. På våra medlemmars hemsidor sker betalning i förväg bara när man fått en bekräftad bokad tid på en fysisk station.

Är man det minsta osäker på om en hemsida är riktig så vänta med betalning för besiktningen tills den faktiskt är genomförd på en riktig besiktningsstation.

Tips för att göra rätt för sig:

  • Tänk på att en kontrollbesiktning alltid sker på plats på en besiktningsstation. Det bästa är därför att du själv eller någon du litar på bokar en tid och tar bilen till stationen.
  • Du kan inte på något sätt lagligen betala dig förbi den faktiska kontrollen av fordonet.
  • Tacka aldrig ja om någon approcherar dig personligen eller genom nätet och föreslår att du ska betala pengar för att kontrollbesiktningen ska gå igenom utan att du tar bilen till en besiktningsstation.
  • Ta en skärmbild av och anmäl sedan uppenbart oseriösa konton på sociala medier till det aktuella sociala medie-företaget.
  • Om ett enskilt, riktigt, besiktningsföretag används i bedragarnas material, kontakta gärna det aktuella företaget.
  • Polisanmäl snarast alla bedrägeriförsök och uppmaningar till brott, även i de fall du är osäker på om det är ett brott eller inte. Polisen är bäst på att avgöra vad som faller utanför lagens ramar. Polisanmälan kan göras enkelt genom onlineformulär på Polisens hemsida.

Nyheter


Tillfälligt stopp för besiktning av gasdrivna Fiat Ducato

Den senaste tiden har tankarna på tre gasminibussar av modell Fiat Ducato exploderat, senast i Kalmar län. De fordon som

Pressmeddelande: Fordonsbesiktningsbranschens arbete för att motverka mutbrott

De fall som besiktningsbranschen tillsammans med Polisen hanterat har rört sig om mutbrott där personer dömts för att ha betalat

Branschrapport 2024: Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid besiktning för femte året i rad

Här är några av slutsatserna: För femte året i rad – Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid

Nya besiktningsregler för bakgavellyftar

Bakgrunden till förändringarna är en genomgång av tolkningarna i AFS 2003:6 samt förändringar i standard SS-EN 1756-1:2021, vilka ligger till