Guide för att undvika bedrägerier

Var alltid uppmärksam på att det är en legitim hemsida du bokar tid och betalar på. På våra medlemmars hemsidor sker betalning i förväg bara när man fått en bekräftad bokad tid på en fysisk station.

Är man det minsta osäker på om en hemsida är riktig så vänta med betalning för besiktningen tills den faktiskt är genomförd på en riktig besiktningsstation.

Tips för att göra rätt för sig:

  • Tänk på att en kontrollbesiktning alltid sker på plats på en besiktningsstation. Det bästa är därför att du själv eller någon du litar på bokar en tid och tar bilen till stationen.
  • Du kan inte på något sätt lagligen betala dig förbi den faktiska kontrollen av fordonet.
  • Tacka aldrig ja om någon approcherar dig personligen eller genom nätet och föreslår att du ska betala pengar för att kontrollbesiktningen ska gå igenom utan att du tar bilen till en besiktningsstation.
  • Ta en skärmbild av och anmäl sedan uppenbart oseriösa konton på sociala medier till det aktuella sociala medie-företaget.
  • Om ett enskilt, riktigt, besiktningsföretag används i bedragarnas material, kontakta gärna det aktuella företaget.
  • Polisanmäl snarast alla bedrägeriförsök och uppmaningar till brott, även i de fall du är osäker på om det är ett brott eller inte. Polisen är bäst på att avgöra vad som faller utanför lagens ramar. Polisanmälan kan göras enkelt genom onlineformulär på Polisens hemsida.

Nyheter


Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar via sociala medier

Till skillnad mot bestickning sker dessa bedrägerier utan någon koppling till enskilda besiktningstekniker. Gärningspersonen arbetar alltså inte på ett besiktningsföretag

Guide för att undvika bedrägerier

Är man det minsta osäker på om en hemsida är riktig så vänta med betalning för besiktningen tills den faktiskt

Fordonsbesiktningsbranschen och polisen i tätt samarbete för att motverka brott

Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) arbetar därför nu i ett tätt samarbete med den nationella anti-korruptionsgruppen på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på Polismyndigheten för

Branschrapport 2023: Sverige fortfarande bland de sämsta i EU på miljökrav vid besiktning

Sverige ligger fortfarande långt efter resten av EU när det kommer till miljökrav vid besiktning – förändringar kan äntligen vara