Granskning av omregleringen av besiktningsmarknaden publicerad

  • Vi välkomnar Riksrevisionens granskning och konstaterar att rapporten belyser flera viktiga aspekter av omregleringen och tillsynen av besiktningsmarknaden. Rapporten visar att besiktningsföretagen investerat i att kraftigt öka tillgängligheten och flexibiliteten i hela landet. Detta har påverkat prisutvecklingen men framför allt inneburit bättre service för fordonsägarna, säger Tord Fornander, ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen.

Riksrevisionen har granskat om de politiska intentionerna med omregleringen uppfyllts eller inte och om de ansvariga myndigheterna uppfyller sina roller på tillfredsställande sätt. Slutsatserna från Riksrevisionen är att vissa av målen med omregleringen uppfyllts, medan andra inte har det. Bland annat konstateras att tillgängligheten till besiktning ökat markant i form av nyetableringar, fler stationer, fler besiktningstekniker och flexiblare samt utökade öppettider. Utöver det menar myndigheten bland annat att Transportstyrelsens tillsyn är näst intill obefintlig men att föreskriftsarbetet fungerar.

  • Vi delar inte Riksrevisionens slutsatser om att föreskriftsarbetet fungerar tillfredsställande hos Transportstyrelsen, något vi också påpekat för myndigheten. Flera viktiga föreskrifter har försenats och lagts fram i sista stund och dessutom går arbetet med att modernisera regelverket väldigt långsamt.

Sedan omregleringen har antalet besiktningsstationer ökat med 183 procent och två tredjedelar av de lokala arbetsmarknadsregionerna fått fler stationer och verksamma besiktningsföretag sedan 2010, visar Riksrevisionens rapport. Enligt Transportstyrelsens glesbygdsutredning som publicerades i januari 2021 har medelavståndet till närmsta besiktningsstation minskat, från 14 kilometer innan omregleringen till knappt 11 kilometer år 2019. Över 97 % av fordonsägarna har nu 2,5 mil eller kortare avstånd till närmsta besiktningsstation – motsvarande siffra 2010 var knappt 95 %. I glesa landsbygdskommuner har medelavståndet till närmsta station också minskat: 2010 var avståndet drygt 19 kilometer medan motsvarande siffra 2019 var drygt 15 kilometer. I mycket glesa kommuner är avståndet oförändrat omkring 26 kilometer.

Läs mer om besiktningsmarknaden och omregleringen här:

Läs Tord Fornanders uttalanden i SvD/TT
Fordonsbesiktningsbranschens branschrapport 2021
Riksrevisionens granskningsrapport


Nyheter


Fordonsbesiktningsbranschen och polisen i tätt samarbete för att motverka brott

Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) arbetar därför nu i ett tätt samarbete med den nationella anti-korruptionsgruppen på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på Polismyndigheten för

Branschrapport 2023: Sverige fortfarande bland de sämsta i EU på miljökrav vid besiktning

Sverige ligger fortfarande långt efter resten av EU när det kommer till miljökrav vid besiktning – förändringar kan äntligen vara

Fordonsbesiktningsbranschen välkomnar tydligare regler för a-traktorer

Den senaste tidens allvarliga olyckor har tydliggjort att det är helt nödvändigt att både förbättra regelverket och efterlevnaden av detta.

Fakta om besiktning – vem får besikta ett fordon?

Varför är det viktigt med besiktning? Kontrollbesiktning är en viktig åtgärd för att säkerställa att fordonsparken är trafiksäker och släpper