Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar via sociala medier

Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella. På senare tid har ett nytt fenomen dykt upp i sociala medier – erbjudanden om fulbesiktningar. Fusk och manipulering av fordon är ett hot mot både trafiksäkerheten och miljön. Detta vill nu Fordonsbesiktningsbranschen sätta stopp för.

Till skillnad mot bestickning sker dessa bedrägerier utan någon koppling till enskilda besiktningstekniker. Gärningspersonen arbetar alltså inte på ett besiktningsföretag och kan därför inte heller registrera falska uppgifter i vägtrafikregistret. Personerna bakom bedrägerierna kan också vara knutna till organiserad brottslighet, varnar Polisen.

– Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella och förmodligen är det organiserad brottslighet som ligger bakom många av de ”erbjudanden” som cirkulerar på sociala medier, säger Thomas Palmberg, polis och strategiskt ansvarig för korruptionsförebyggande arbetet vid Nationella Anti-korruptionsgruppen (NOA).

Eftersom bedrägerierna kan utföras av vem som helst och inte kräver någon koppling till besiktningsbranschen är det svårt att motverka den typen av brott bara genom att besiktningsföretagen inför egna rutiner. Fordonsbesiktningsbranschen uppmanar därför allmänheten att rapportera misstänkta bedrägerier till Polisen.

Länk till pressmeddelandet >>


Nyheter


Branschrapport 2024: Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid besiktning för femte året i rad

Här är några av slutsatserna: För femte året i rad – Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid

Nya besiktningsregler för bakgavellyftar

Bakgrunden till förändringarna är en genomgång av tolkningarna i AFS 2003:6 samt förändringar i standard SS-EN 1756-1:2021, vilka ligger till

Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar via sociala medier

Till skillnad mot bestickning sker dessa bedrägerier utan någon koppling till enskilda besiktningstekniker. Gärningspersonen arbetar alltså inte på ett besiktningsföretag

Guide för att undvika bedrägerier

Är man det minsta osäker på om en hemsida är riktig så vänta med betalning för besiktningen tills den faktiskt